PV panelen / zonnepanelen :

PV panelen worden in de volksmond vaak zonnepanelen genoemd.  En waar staat de afkorting PV voor ?   De antwoorden op deze vragen leest u hier.

Wat zijn PV panelen ?

Een vraag die regelmatig voorbij komt: wat zijn PV panelen nu precies?
En is er een verschil tussen PV panelen en reguliere zonnepanelen? Het antwoord is nee.

PV panelen zijn in principe niets meer dan een andere benaming voor zonnepanelen.
Er is dus geen verschil tussen een PV paneel en een zonnepaneel.
De benaming komt uit de Engelse taal, waar PV een afkorting is voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit.
Met andere woorden licht wordt omgezet in elektriciteit en daardoor duurzaam is.

Soorten PV installaties :

We kennen grofweg twee soorten PV installaties onderscheiden :

Autonome PV installatie
Netgekoppelde PV installatie

Autonome PV installatie :

Autonome PV installaties worden niet gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Hierdoor moet de opgewekte zonnestroom direct worden gebruikt of worden opgeslagen in een accu. Deze PV panelen zijn hierdoor vooral geschikt voor kleinere toepassingen, zoals tuinverlichting, verkeerslichten of op een caravan of boot. Deze techniek zal in de toekomst nog verder worden doorontwikkeld voor woningen en ander soort gebouwen. 

Netgekoppelde PV installatie :

Een netgekoppeld PV systeem wordt doorgaans gebruikt voor woningen en bedrijven. Deze installaties zijn, zoals de naam al aangeeft, gekoppeld aan het elektriciteitsnet.
Als de panelen meer stroom opwekken dan u gebruikt, kunt u deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Deze terug geleverde stroom wordt verrekend met de stroom die u afneemt van uw energieleverancier, dit wordt ook wel salderen genoemd, óf u ontvangt een vergoeding voor de terug geleverde stroom.

Hoe werken PV panelen?

PV panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen en dit omzetten naar stroom. De PV panelen kunnen dit niet helemaal alleen. De PV installatie zet het licht namelijk om in gelijkstroom, terwijl we wisselstroom nodig hebben. Om deze reden worden PV panelen altijd voorzien van een omvormer, die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.

PV installatie kopen :

Wanneer u duurzaamheid belangrijk vindt, kan een PV installatie een verstandige keuze zijn. PV panelen leveren namelijk duurzame stroom en daarnaast ook nog een flinke besparing op uw energierekening op. Het kopen van een PV installatie vergt wat voorbereiding.
Er moet bepaald worden afhankelijk van uw energieverbruik hoeveel vermogen uw PV systeem moet gaan leveren.
Dit kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de grootte van uw dak (hoeveel zonnepanelen kunnen er geplaatst worden), of van uw energieverbruik.
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). 1 Wattpiek levert in Nederland, wanneer de zonnepaneel een ideale plaatsing heeft, ongeveer 0,85 kilowattuur (kWh) op.

Verbruikt uw huishouden ongeveer 4.100 kWh per jaar ?
Dit betekent dat u een PV installatie van ongeveer 4.800 Wattpiek nodig heeft om volledig te voorzien in deze energiebehoefte.                           
Dat zijn in dit geval 15 stks. panelen van 320 Wp. 

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een kleinere installatie.                                                                                                                       
U kunt de zonne-energie dan aanvullen met de reguliere stroom van uw energieleverancier.

Het plaatsen van pv panelen :

Het bepalen van de plek voor de panelen is afhankelijk waar en hoe deze geplaatst kunnen worden.
Dit is afhankelijk van de zonrichting t.o.v. de gekozen optie.

Er zijn meerdere opties mogelijk om te plaatsen en is sterk afhankelijk van het dak waarop de panelen moeten worden geplaatst bijvoorbeeld : op een hellend dak, plat dak of op maaiveldhoogte.
Elke optie heeft ook weer zijn voor en nadelen, in overleg kunnen we een keuze bepalen wat de beste optie voor u kan zijn.